Nowe Certyfikaty Dostępności: Krok w Stronę Równości i Integracji

Certyfikaty dostępności

W drugim kwartale 2024 roku przyznano 12 nowych certyfikatów dostępności. Wyróżnienia te trafiły do organizacji z województw mazowieckiego, podkarpackiego, wielkopolskiego oraz lubuskiego. Łącznie w całym kraju mamy już 23 certyfikaty, co świadczy o rosnącej świadomości i zaangażowaniu sektora niepublicznego w zakresie dostępności.

Certyfikaty dostępności są przyznawane organizacjom, które wdrożyły rozwiązania ułatwiające funkcjonowanie osób ze szczególnymi potrzebami. Oznacza to, że spełniają one minimalne wymagania w tym zakresie.

Certyfikacja dostępności została ustanowiona na mocy Ustawy o zapewnianiu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami z 19 lipca 2019 r., która w tym roku obchodzi swoje pięciolecie. Każda firma lub organizacja pozarządowa może ubiegać się o taki certyfikat, składając wniosek do odpowiednich podmiotów. Dostępność działalności jest weryfikowana podczas audytu. Posiadanie certyfikatu przynosi nie tylko ulgę w wysokości 5% w składce na PFRON, ale także korzyści wizerunkowe, budując markę opartą na wartościach.

Certyfikat dostępności otwiera również drzwi do dalszego wsparcia. Bank Gospodarstwa Krajowego, dzięki środkom z Funduszy Europejskich dla Rozwoju Społecznego (FERS), oferuje pożyczki dla przedsiębiorców na poprawę dostępności. Przedsiębiorcy posiadający certyfikat mogą liczyć na umorzenie nawet do 30% wartości pożyczki. Szczegóły dostępne są na stronie BGK.

W ramach FERS, MFiPR oferuje również działania edukacyjne dla przedsiębiorców, mające na celu promowanie dostępności. Niedawno ruszył nabór w konkursie „Dostępność Dyrektywa EAA”, który ma na celu wybór partnerów do realizacji projektów szkoleniowo-doradczych, z uwzględnieniem wymogów Europejskiego Aktu o Dostępności. Budżet projektu wynosi 85,5 mln zł, a nabór potrwa do 29 lipca 2024 r.

Dbajmy o dostępność, inwestując w przyszłość równych szans i integracji.

Źródło:

Dostępność coraz bliższa przedsiębiorcom – Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej (funduszeeuropejskie.gov.pl)